Το πολεμικό ναυτικό υπαίτιο για το θάνατο των δελφινιών στο Ιόνιο


Της Βάλιας Μπαζού από το Ποντίκι
Σοκαριστικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για το μαζικό θάνατο δελφινιών (ζιφιών) τον περασμένο Νοέμβριο στο Ιόνιο αφού δείχνουν ότι ευθύνονται οι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» WWF Ελλάς, ΜΟm, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute, με ανακοίνωσή τους αποκαλύπτουν ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική παθολογική αναφορά του Πανεπιστημίου των Κανάριων Νήσων και τα αποτελέσματα παθολογοανατομικής εξέτασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στα νεκρά δελφίνια εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα εμβολής αέρα και στοιχεία που παραπέμπουν σε νόσο εξ αποσυμπιέσεως (νόσο των δυτών).
Όπως επισημαίνουν «τα επιστημονικά συμπεράσματα των νεκροψιών οδηγούν στην ασφαλή υπόθεση, ότι η πιο πιθανή αιτία αυτού του μαζικού εκβρασμού ζιφιών είναι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού. Σημειώνεται ότι την ημέρα εκβρασμού των 9 ζιφιών πραγματοποιήθηκαν ναυτικές ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού».

Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η παραγωγή τέτοιου τύπου ήχων, ιδιαίτερα υψηλής ενέργειας και επιβλαβών συχνοτήτων, όπως τα σόναρ των πολεμικών πλοίων, προκαλούν εσωτερικό τραυματισμό σε θαλάσσια θηλαστικά τα οποία βρίσκονται κοντά στην πηγή του ήχου, ενώ μπορεί να προκαλέσει άμεση ανάδυση λόγω πανικού ή πόνου σε ζώα τα οποία βρίσκονται σε κατάδυση. Όπως για παράδειγμα οι ζιφιοί που καταδύονται έως 2.000 μέτρα ακόμη και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από την πηγή του ήχου, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από τη λεγόμενη νόσο των δυτών.
Όπως υπογραμμίζουν οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις τα τελευταία 15 χρόνιο στο Ιόνιο και κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων έχουν εκβραστεί συνολικά 40 νεκρά δελφίνια. Το μέγεθος, όμως, της συνολικής καταστροφής στον πληθυσμό τους είναι άγνωστο, αφού μπορεί κάποια ζώα να προσβλήθηκαν από τους ήχους στο ανοικτό πέλαγος και να μην εντοπίστηκαν ποτέ.
Για το λόγο αυτό οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν πρόσφατα επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενημερώνοντάς για το πρόβλημα και καλώντας το ΥΠΕΚΑ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Δείτε και εδώ και υπογράψτε

Σχολιάστε