Ο «Μπάμπης» των δασών

Μια ιστορία για την πρασινοσκουφίτσα, τους «νονούς» της χαλεπίου πεύκης και την χαμένη τιμή του δάσους

Πριν από λίγες ημέρες στην πολιτική ζωή του τόπου εισήχθη ένας νέος όρος ο… «Μπάμπης»!

Όπου «Μπάμπης» ονομάζεται, πλέον, ο οικείος λωποδύτης, καταφερτζής, που δουλεύει για τα «ανώτερα» και «ανώτατα» κλιμάκια η βρίσκεται στα «ανώτερα» ή «ανώτατα» κλιμάκια. Που κάνει τη βρώμικη δουλειά και παραμένει «καθαρός» και ανέγγιχτος.

Ο «Μπάμπης» δεν έχει πρόσωπο, είναι θεσμός και μάλιστα απόλυτα ισχυρός. Τόσο που ακόμα και το Σύνταγμα φαντάζει μπροστά του κουρελόχαρτο.

Ποια είναι, όμως, η σχέση του «Μπάμπη» με τα δάση;

Τους τελευταίους μήνες παίζεται υπογείως και τεχνηέντως ένα σκληρό πόκερ πάνω στην καταπράσινη «τσόχα» των δασών. «Ειδικοί» και παρατρεχάμενοι, ενδεδυμένοι με τον μανδύα της «αθώας περιστεράς» και με κρυμμένους άσους στο μανίκι, δίνουν τα ρέστα τους με την υποψία και μόνον ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην καλοστημένη εδώ και δεκαετίες επιχείρηση «ΔΑΣΗ Α.Ε».

Η επιχείρηση λειτουργεί με «λευκά κολάρα», στο φως της μέρας, αλλά αποκλειστικά με όρους «νύχτας». Υπάρχει οργανωμένη προστασία, χτυπήματα μόνον κάτω από τη μέση, εκβιασμοί άμεσοι και έμμεσοι και ένα «μαύρο» πακέτο δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει πάση θυσία να μείνει ζωντανό στη σκηνή.

Τα πράγματα είναι απλά. Για να σταματήσει το παζάρι με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, για να σταματήσουν οι εμπρησμοί στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας, δεν απαιτείται τίποτε άλλο από τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου. Και δασικοί χάρτες, δεν είναι τίποτε άλλο από το να ξέρει η Πολιτεία και οι πολίτες της σε ποιες περιοχές, σε ποιες εκτάσεις της χώρας, το δάσος είναι δάσος και θα παραμείνει δάσος. Χωρίς παζάρια, χωρίς αποχαρακτηρισμούς, χωρίς χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Μόνον που οι «νονοί», η «μαφία» των δασών μπορεί να κοιμούνται ήσυχοι, αφού ως χώρα έχουμε καταφέρει το ακατόρθωτο…

Η σύνταξη των δασικών χαρτών ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια και μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει επικυρωθεί. Στο πλαίσιο της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες για 7 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων σε 322 περιοχές της χώρας. Οι χάρτες διαβιβάστηκαν στις δασικές υπηρεσίες  και μέχρι σήμερα, εν έτη 2010, κανένας δεν αναρτήθηκε και κανένας δεν επικυρώθηκε. Γιατί άραγε; Ποιοι και γιατί τραβάνε τέτοιο ζόρι και έχουν καταχωνιάσει στα συρτάρια τους δασικούς χάρτες για 7 εκατομμύρια στρέμματα και σφυρίζουν αδιάφορα; Ποιοι και γιατί γράφουν στα παλιά τους τα υποδήματα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί από το δημόσιο ταμείο για τη σύνταξη των δασικών χαρτών; Ποιοι και πώς έχουν τέτοιες «άκρες» σε υψηλά κλιμάκια που τους δίνουν το ελεύθερο να μην κουνούν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι;

 

Ο «Μπάμπης» και το Σύνταγμα

 Η κατάρτιση του δασολογίου είναι συνταγματική υποχρέωση βάση του άρθρου 24. Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά, αυτή η συνταγματική υποχρέωση δεν έχει εκπληρωθεί και κανενός ή μάλλον ελάχιστων το αυτί ιδρώνει… Τη στιγμή μάλιστα που στις μέρες μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας η σύνταξη των χαρτών μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2 με 3 χρόνια. Μόνο που εάν γίνει αυτό, μια ολόκληρη «βιομηχανία» θα τιναχθεί στον αέρα, αφού θα χαθεί το «χρυσό» απόθεμα εκατομμυρίων στρεμμάτων γης. Εάν έστω και για τα 7 εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων κυρωθούν οι υπάρχοντες χάρτες, κάποιοι και είναι πολλοί και ισχυροί θα χάσουν τη «δουλειά» τους και τον λόγο ύπαρξής τους. Θα χάσουν χρήματα, εύκολα και ανέξοδα ρουσφέτια, θα χάσουν τον άσο από το μανίκι τους, το απόλυτο μέσο εκβιασμού, την απόλυτη σύγχρονη «δουλεία».

Μέχρι και σήμερα ο χαρακτηρισμός ή ο αποχαρακτηρισμός μιας έκτασης γίνεται με το… μάτι! Με την αλάνθαστη μέθοδο, του πάω, συχνά παρέα με τον ιδιοκτήτη, κάνω αυτοψία και βγάζω τα συμπεράσματά μου. Το ίδιο ισχύει και για τις δασικές εκτάσεις που καίγονται και πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέες. Η έλλειψη δασικών χαρτών, δίνει το προνόμιο σε κάποιους που έχουν τα μέσα να πιέζουν ώστε οι εκτάσεις τους να εξαιρούνται από την αναδάσωση.

Και η μέθοδος του… «ματιού», είναι αλάνθαστη για το κοινό καλό, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, μόνον όταν ο «Μπάμπης» δεν είναι εδώ… ‘Όπου ένας «Μπάμπης» – μικρός και μεγάλος-  αρκεί σε κάθε βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής εξουσίας για να σταματήσει ακόμα και ένα χρυσοπληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Για να μπλοκάρει εδώ και 34 χρόνια την εφαρμογή του Συντάγματος.

Για τον «Μπάμπη» ακούγονται και λέγονται πολλά στην πιάτσα. Για παράδειγμα, ότι παίρνει έως και το 25% της εμπορικής αξίας που θα αποκτήσει η έκταση μόλις αποχαρακτηριστεί ή μόλις εξαιρεθεί από την αναδάσωση, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της υπόθεσης.

 Άλλες φορές, λένε, ότι ο «Μπάμπης» πληρώνεται με πολιτική στήριξη και ψηφαλάκια.

Άλλες φορές, λένε στην πιάτσα, πληρώνεται με «ευχέλαια» και «θεϊκές ευλογίες».

 Βέβαια, θα σκεφτείτε ότι η πιάτσα λέει πολλά. Και για όλα αυτά χρειάζονται αποδείξεις και ονόματα. Σωστό. Αλλά…

Υπάρχει, όμως, μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κυρωθεί κανένας δασικός χάρτης;

Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην αρμοδιότητα του οποίου έχει περιέλθει και η προστασία και διαχείριση των δασών, θα θεωρήσει μεγάλη επιτυχία εάν καταφέρει να αναρτήσει και να επικυρώσει τον πρώτο δασικό χάρτη για μια έστω, περιοχή της Ανατολικής Αττικής μέχρι το τέλος του 2010;

Γιατί εάν τα πράγματα ήταν εύκολα, απλά και καθαρά, αυτός δεν θα ήταν στόχος αλλά μια απλή, απλούστατη διοικητική πράξη, που θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα και να μην αποκτά ούτε θρυλικές διαστάσεις, ούτε πολιτική χροιά.

 

3 comments on “Ο «Μπάμπης» των δασών

 1. Ουφ…με φούντωσες και εσύ….
  Από το πρωί…θέλω να σκοτώσω άνθρωπο..με τους ημιυπαίθριους….
  Ρίξε και λίγο δάσος…να σαλτάρω…

  (δεν το διάβασα προσεκτικά το βλογ.. γιατί δεν θέλω να εξαγριωθώ και άλλο….)

  Γκρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ!!!!

  • Καλημέρα! Σήμερα κληρώνει για τους ημιυπαίθριους και θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου. Θα σου στείλω μήνυμα!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s