Υποβρύχιο ξενοδοχείο


Από το Πράσινο Ποντίκι Ιουνίου 2012
Εάν για κάποιους ο ουρανός είναι το όριο για κάποιους άλλους είναι το βαθύ γαλάζιο, ο βυθός της θάλασσας.
Όπως για μια από τις κορυφαίες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και σχεδιασμού την Deep Ocean Technology (DOT) που το όραμά της για την κατασκευή του πρώτου υποβρύχιου υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στον κόσμο μπορεί να γίνει πραγματικότητα μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με μια από τις εταιρείες κολοσσούς της ναυπηγικής, με έδρα το Ντουμπάι.
Η πρόταση της DOT για το υποθαλάσσιο πολυτελέστατο ξενοδοχείο με το όνομα «Water Discus» είναι φουτουριστική. Είναι λες και είναι βγαλμένη από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας όπου όλα είναι δυνατά, όμορφα και εντυπωσιακά. Μόνο που οι επιστήμονες της DOT δεν είναι εξπέρ στα ειδικά εφέ αλλά σε extreme πρωτοποριακές κατασκευές.

Ο «υδάτινος δίσκος»

Το πρωτότυπο σχέδιό τους για το υποβρύχιο ξενοδοχείο προ­βλέπει τη δηµιουργία ενός συγκροτήµατος που θα στηρίζε­ται σε δυο δίσκους, εκ των οποίων ο ένας θα βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα και συγκεκριµένα σε βάθος δέκα µέτρων, ενώ ο άλλος θα βρίσκεται σε ύψος πέντε µε επτά µέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα δυο κεντρικά τµήµατα του συγκροτήµατος θα ενώνονται µε τρεις βραχίονες, οι οποίοι θα αποτελούν και τα θεµέλια στον βυθό της θάλασσας, καθώς και µε έναν κάθετο άξονα, όπου θα βρίσκονται το ασανσέρ και το κλιµακοστάσιο. Σε πρώτη φάση στο υποβρύχιο τµήµα του ξενοδοχείου θα κατασκευαστούν είκοσι µία σουίτες που θα έχουν θέα, µέσω των τεράστιων γυάλινων ειδικών παραθύρων, κατευθείαν στον βυθό της θάλασσας.

Σε κάθε δωµάτιο της σουίτας θα υπάρχει ενσωµατωµένο ει­δικό εξωτερικό σύστηµα φωτισµού, το οποίο θα δίνει τη δυ­νατότητα στον ένοικο να φωτίζει όποιο σηµείο θέλει µέσα στη θάλασσα. Στο ίδιο επίπεδο θα υπάρχει υποβρύχιο κέντρο κα­ταδύσεων και πλήρως εξοπλισµένο µπαρ.

Στον δεύτερο δίσκο, που θα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, θα κατασκευαστούν εστιατόρια, σπα και γενι­κά χώροι αναψυχής, καθώς και ένα φουτουριστικό λόµπι που θα είναι κτισµένο µέσα σε µια τεράστια πισίνα και θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν το κέντρο του υπο­θαλάσσιου δίσκου.

Έτσι θα µπορεί κάποιος να έχει θέα στο υποθαλάσσιο τµήµα του συγκροτήµατος και στις καταδυτικές δραστηριότητες µέσα από τις οθόνες που κρέµονται στο λόµπι. Στην οροφή του δί­σκου θα υπάρχουν ρουφ γκάρντεν και ελικοδρόµιο.

 

Ασφάλεια – περιβάλλον

Η ασφάλεια των επισκεπτών και των ενοίκων καθώς και οι επιπτώσεις µιας τέτοιας κατασκευής στο θαλάσσιο περιβάλ­λον είναι τα δυο ζητήµατα που απασχολούν περισσότερο τους σκεπτικιστές. Οι σχεδιαστές του φουτουριστικού ξενοδο­χείου επιμένουν ότι η κατασκευή είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να αντέχει σε όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, αφού η ασφάλεια είναι παράγοντας υψίστης προτεραιότητας. Και όπως λένε, ακόμα και σε περίπτωση κινδύνου, ο υποβρύχιος δίσκος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε μέσω ειδικών μηχανι­σμών να αναδύεται αμέσως στην επιφάνεια της θάλασσας. Το άλλο σοβαρό ερώτημα είναι αυτό των επιπτώσεων στο θα­λάσσιο περιβάλλον από τη μεταφορά τέτοιων δραστηριοτήτων ακόμα και στον βυθό. Οι εμπνευστές του σχεδίου υποστηρί­ζουν ότι οι κατασκευές δεν θα είναι ογκώδεις και θα σχεδιάζο­νται ανάλογα με την κλίμακα και τα ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε περιοχής. Λένε ακόμα ότι στην περίπτωση που θα παρατηρη­θούν επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στην περίπτωση που επη­ρεαστεί η οικονομική ζωή ενός τόπου που συνδέεται με θα­λάσσιες δραστηριότητες, η κατασκευή έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται σε άλλο σημείο.

Το μοναδικό ερώτημα, βέβαια, στο οποίο δεν μπορούν να απαντήσουν όσοι επιστήμονες και σχεδιαστές βρίσκονται σε κατάσταση «μέθης» από την έμπνευση και τις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία, είναι εάν υπάρχει λόγος και ανάγκη να μεταφερθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες ακό­μα και στον βυθό της θάλασσας μετά την καταστροφή των πα­ράκτιων περιοχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s