River Action στον Καλαμά


Από το Πράσινο Ποντίκι Ιουνίου 2012
∆εν πρόκειται για ένα απλό river party , όπως γίνεται σε αρκετά µέρη της χώρας, αλλά για ένα river action, έναν νέο θεσµό που οι πολίτες και οι φορείς της Ηπείρου θέλουν να καθιερώσουν µε αιχµή την προστασία του ποταµού Καλαµά αλλά και την ανάδειξη ενός νέου µοντέλου, ενός νέου δρόµου για την ήπια ανάπτυξη και αναζωογόνηση της περιοχής. Το River Action Kalamas θα πραγµατοποιηθεί από 9 έως 12 Αυγούστου και θα περιλαµβάνει συζητήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις στα ιστορικά και πολιτιστικά µνηµεία, προβολή της ηπειρώτικης παράδοσης και ιδιαίτερα της µουσικής, διάθεση παραδοσιακών προϊόντων, σπορ στο βουνό και το ποτάµι.
Το τετραήµερο των εκδηλώσεων θα αποτελέσει το αποκορύφωµα µιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και µήνες µέσα από τη διοργάνωση επιστηµονικών διηµερίδων µε πρωτοβουλία των διοργανωτών, δηλαδή των δήµων Πωγωνίου και Ζίτσας, της οικολογικής οργάνωσης Εναλλακτική ∆ράση για Ποιότητα Ζωής, των Οµοσπονδιών Καλαµά και Πωγωνίου και την Κίνηση Πολιτών «Καθαρός Καλαµάς».
Στις διηµερίδες συµµετείχαν ως εισηγητές καθηγητές πανεπιστηµίου, επιστήµονες, κοινωνικοί παράγοντες και απασχολούµενοι µε τη γεωργία και την κτηνοτροφία, σε µια προσπάθεια να αναδειχθούν νέοι τρόποι ανάπτυξης της περιοχής µε σεβασµό στο µοναδικό οικοσύστηµα και µε στόχο την απορρύπανση των ποταµών Καλαµά και Γορµού.

Είκοσι χρόνια αγώνων

Ο Καλαµάς έχει συνδεθεί µε µια από τις πρώτες δυναµικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δηµόσιας υγείας. Οι αγώνες των κατοίκων έχουν µείνει στην Ιστορία αφού το 1988 απέτρεψαν µε πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις τη µετατροπή του µεγαλύτερου ποταµού της Ηπείρου σε αποδέκτη των αστικών λυµάτων. Οι κινητοποιήσεις είχαν διαρκέσει περισσότερο από έναν µήνα, µε αποκλεισµό του Νοµού Θεσπρωτίας και του λιµανιού της Ηγουµενίτσας και µε καταλήψεις σε όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες και τους οργανισµούς.

Ο ποταµός παρά τη νίκη των κατοίκων δεν γλίτωσε από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ρύπανση αφού, σύµφωνα και µε τελευταία έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, µεγάλος όγκος αποβλήτων διοχετεύεται παράνοµα στο ποτάµι µέσω της τάφρου της Λαµψίστας, στην οποία καταλήγουν επεξεργασµένα ή ανεπεξέργαστα τα λύµατα των επιχειρήσεων της Βιοµηχανικής Περιοχής των Ιωαννίνων (πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, βουστάσια, ιχθυοτροφεία, βιοµηχανίες – βιοτεχνίες, όπως µεταλλοβιοµηχανίες, τυροκοµεία, µονάδες παραγωγής ζωοτροφών) καθώς και αστικά λύµατα από την πόλη των Ιωαννίνων.

Όπως επισηµαίνει η οικολογική οργάνωση Εναλλακτική ∆ράση για Ποιότητα Ζωής, ο δρόµος της ήπιας ανάπτυξης θα βοηθήσει σε πολύ µεγάλο βαθµό τον αγώνα για τη σωτηρία του Καλαµά, αφού πλέον όλοι θα κατανοούν ότι η προστασία του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη οποιασδήποτε δραστηριότητας (οικονοµικής, φυσιολατρικής, πολιτιστικής, παραγωγικής) που έχει ανάγκη η περιοχή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s