Από τον πύργο του Άιφελ στον πύργο του Φουζιμότο


Επιμέλεια: Mitsila από το Πράσινο Ποντίκι Μαΐου
Ο κρυφός πόθος κάθε αρχιτέκτονα και µηχανικού παγκοσµίως είναι να έχει κάποτε την ευκαιρία ώστε µέσω του έργου το όνοµά του να µείνει στην αιωνιότητα.
Όπως το 1889 που ο µηχανικός Γουστάβος Άιφελ κατασκεύασε τον οµώνυµο πύργο στο κέντρο του Παρισιού, δηµιουργώντας όχι µόνο το σήµα κατατεθέν της πόλης του Φωτός, αλλά και ένα από τα hot spot του πλανήτη.
Ύστερα από σχεδόν ενάµιση αιώνα, ένας Ιάπωνας αρχιτέκτονας φλερτάρει µε την παγκόσµια αναγνώριση µέσα από τη δηµιουργία του δικού του πύργου, που φιλοδοξεί να γίνει το σήµα κατατεθέν της Ταϊβάν και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγµατα της πράσινης αρχιτεκτονικής του µέλλοντος.

Η « Όαση» του µέλλοντος

Ο αρχιτέκτονας Σου Φουζιµότο κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισµό για τον ∆ιεθνή Πύργο της Ταϊβάν και τώρα αναµένει η πρότασή του να γίνει πράξη και παγκόσµιο αξιοθέατο.
Το όραµά του είναι άκρως φουτουριστικό και αναδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη φιλοσοφία του Ιάπωνα αρχιτέκτονα για το πρωτόγονο μέλλον, μια και η πρότασή του για την «Όαση του 21ου αιώνα» φιλοδοξεί να αποτελέσει το μοντέλο της πράσινης αρχιτεκτονικής για τις μελλοντικές γενιές.
Ο πύργος θα ξεπροβάλλει πάνω από την πόλη στο νότιο άκρο της πύλης του πάρκου Ταϊτσούνγκ που αποτελεί τμήμα του πρώην αεροδρομίου. Για τον Φουζιμότο η έμπνευση ήρθε από το δέντρο Μπάνιαν, που είναι σήμα κατατεθέν της Ταϊβάν. Και όπως λένε, το σχέδιό του, η «δομή» του πύργου αποτελεί μια ελεύθερη «μετάφραση» της αρχιτεκτονικής της φύσης, αφού το δέντρο Μπάνιαν είναι ιδιαίτερο, με τα κλαδιά του να κατεβαίνουν κάθετα και να μετατρέπονται με το πέρασμα των χρόνων σε κορμούς, δίνοντας μια μοναδική εικόνα.

Η αρχιτεκτονική πρόταση στηρίζεται σε δυο κυρίαρχα στοιχεία. Το μεγάλο δομικό πλαίσιο και την οροφή – κήπο. Το πλαίσιο, ο σκελετός του πύργου, δημιουργεί έναν σκιερό ημιυπαίθριο χώρο, ενώ η οροφή – κήπος σε ύψος300 μέτρωναντικατοπτρίζει τον πλούτο και την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης που συναντάται στο εκπληκτικής ομορφιάς νησί Φορμόζα. Έτσι ο πύργος θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και χώρος περιπάτου ενώ η οροφή του, η πράσινη ταράτσα του, θα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να θαυμάσει κανείς από ψηλά τη θέα και να πάρει μια πανοραμική γεύση της Ταϊβάν. Στον πύργο θα εφαρμοστούν τα πλέον σύγχρονα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και παθητικά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, με προεξέχουσα την πράσινη ταράτσα.
Μέσω ειδικών συστημάτων θα γίνεται η συλλογή και επεξεργασία του βρόχινου νερού ενώ θα χρησιμοποιηθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκές κυψέλες και υποδαπέδια συστήματα θέρμανσης. Ειδική μονάδα θα εξασφαλίζει τον φυσικό αερισμό του κτηρίου καθώς και φυσικούς υγραντήρες.
Το στοίχημα για τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα και την «Όασή» του είναι εάν θα μπορέσει να ενσαρκώσει το πνεύμα του 21ου αιώνα στην Ταϊβάν, όπως ο πύργος του Άιφελ σηματοδότησε τον 20ό αιώνα στο Παρίσι, και όχι μόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s