Ο «εδαφοξύστης»!


Από το Πράσινο Ποντίκι Ιανουαρίου 2012
Ο όρος «εδαφοξύστης» (earthscraper) δεν είναι καθόλου δόκιμος και ίσως αποτελεί και γλωσσικό ατόπημα. Φαντάζομαι, όμως, ότι όταν πριν από δεκαετίες έσκασε «μύτη» ο όρος «ουρανοξύστης» (skyscraper) θα ακουγόταν το ίδιο κακόηχα. Το θέμα δεν είναι, όμως, γλωσσικό, αλλά κατά πόσο στο μέλλον ο όρος «εδαφοξύστης» μπορεί να αποτελέσει μια οικεία αρχιτεκτονική κατασκευή και κατ’ επέκταση μια οικεία λέξη.
Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει, βέβαια, η ζωή και μόνο, οπότε ας περιοριστούμε στην παρουσίαση της πρότασης των Μεξικάνων αρχιτεκτόνων που οραματίστηκαν σύγχρονες κατοικίες και γραφεία σε σχήμα ανάποδης πυραμίδας, κατασκευασμένα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Ανεστραμμένη πυραμίδα

Ο «εδαφοξύστης» είναι μια πρόταση του μεξικανικού αρχιτεκτονικού γραφείου BNKR arquitectura που προσπαθεί να κάνει μια άλλη προβολή του μέλλοντος του ιστορικού κέντρου της πόλης του Μεξικού. Όπως οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες λένε, είχαν να λύσουν τρία προβλήματα.
Το πρώτο και βασικό, ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης χρειάζεται αγωνιωδώς αναμόρφωση. Η ανάγκη, όμως, για νέες υποδομές, γραφεία, εμπορικές χρήσεις και δημόσιους χώρους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί γιατί δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα.
Δυο ακόμα δεδομένα που έπρεπε να πάρουν υπόψη τους οι αρχιτέκτονες ήταν ότι τα υπάρχοντα κτήρια στο ιστορικό κέντρο και την ιστορική πλατεία είναι κηρυγμένα διατηρητέα και δεν μπορούν να κατεδαφιστούν, ενώ παράλληλα ο οικοδομικός κανονισμός της πόλης επιτρέπει την ανέγερση μέχρι οκταώροφων κτηρίων.
Έχοντας να πειραματιστούν με αυτά τα δεδομένα, αντί να αρχίσουν αρθρογραφία και πιέσεις για να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης, όπως γίνεται στην Ελλάδα, αποφάσισαν να πειραματιστούν και να προτείνουν μια υπόγεια κατασκευή σε σχήμα ανεστραμμένης πυραμίδας, που το κέντρο της σε όλο το βάθος των 300 μέτρων θα είναι κενό, ώστε να επιτρέπει σε όλους τους κατοικήσιμους χώρους να έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό. Γύρω από αυτό το κενό θα χτιστούν τα σπίτια, τα καταστήματα, τα γραφεία, οι χώροι περιπάτου, ένα μουσείο και σταθμός του μετρό. Για την εξασφάλιση φυσικού φωτός εντός των διαμερισμάτων και των γραφείων οι αρχιτέκτονες ευελπιστούν να χρησιμοποιήσουν μια νέα τεχνολογία που ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο στις ΗΠΑ και συνίσταται σε οπτικές ίνες που έχουν την ιδιότητα να «συλλαμβάνουν» το φως και να το μεταφέρουν σε οποιοδήποτε σημείο δεν υπάρχει φυσική πρόσβαση.
Ο έξω και ο κάτω κόσμος θα συνδέονται με ένα γυάλινο πάτωμα που θα καλύπτει το κεντρικό κενό και θα δίνει την αίσθηση της συνέχειας ανάμεσα στη ζωή πάνω στην πλατεία και κάτω από αυτήν.

Η έμπνευση των Αζτέκων

Οι αρχιτέκτονες οραματίστηκαν τις κατασκευές του μέλλοντος λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία του κέντρου της πόλης, μιας πόλης που αποτελείται στο πέρασμα των αιώνων από διαφορετικά επίπεδα που χτίστηκαν το ένα πάνω στο άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν οι Αζτέκοι έφτασαν για πρώτη φορά στην Κοιλάδα του Μεξικού, έχτισαν τις πυραμίδες τους στη λίμνη που βρίσκεται εκεί.
Όταν η αυτοκρατορία τους αυξήθηκε σε δύναμη και μέγεθος και υπήρχε η ανάγκη για μια νέα, μεγαλύτερη πυραμίδα, δεν αναζητήθηκε νέος χώρος, αλλά χτίστηκε πάνω και γύρω από την υπάρχουσα. Και οι Ισπανοί που κατέκτησαν τους Αζτέκους, έχτισαν αρχικά τις εκκλησίες τους καιτελικά όλα τα κτήρια που είναι συνδεδεμένα με την περίοδο της αποικιοκρατίας τους, πάνω από τις πυραμίδες των Αζτέκων. Με αυτόν τον τρόπο, οι πυραμίδες αποτελούνται από διαφορετικά στρώματα διαφορετικών ιστορικών περιόδων.
Η πρόταση των αρχιτεκτόνων έχει συζητηθεί πολύ, αν και είναι πολύ νωρίς για να δοκιμάσει κανείς μια τόσο extreme πρόταση. Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν και πώς μπορεί να κατασκευαστεί, αφού η τεχνολογία κάνει θαύματα, αλλά εάν μηχανικοί, αρχιτέκτονες και γεωλόγοι θα μπορέσουν να δώσουν απάντηση στο εάν ένας «εδαφοξύστης» θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους ισχυρούς σεισμούς που χτυπούν την πόλη του Μεξικού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s