Το μέλλον είναι τώρα!


Από το Πράσινο Ποντίκι Νοεμβρίου
Μέχρι σήμερα οι αρχιτέκτονες έκαναν προβολή του μέλλοντός μας, δημιουργώντας σε μακέτες τις μεγαλουπόλεις του αύριο. Περίτεχνα, φουτουριστικά κτήρια, κάθετοι κρεμαστοί πράσινοι πύργοι εφοδιασμένοι με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, έδιναν το στίγμα της εξέλιξης των πόλεων μέσα από το όραμα των αρχιτεκτόνων που μέχρι σήμερα δεν είχε βρει πρακτική εφαρμογή.
Το Μιλάνο, όμως, και ο Ιταλός αρχιτέκτονας Stefano Boeri, κάνουν τη διαφορά, αφού στην πρωτεύουσα του design κατασκευάζονται οι πρώτοι κάθετοι κρεμαστοί πύργοι, που μόλις ολοκληρωθούν θα είναι και η πρώτη απτή απόδειξη των πόλεων του μέλλοντός μας. Ο Stefano Boeri , αρχιτέκτονας, ακαδημαϊκός και πρώην εκδότης και διευθυντής του «Domus», ενός εκ των κορυφαίων παγκοσμίως περιοδικών για το design και την αρχιτεκτονική, κάνει πράξη το όραμά του κατασκευάζοντας δυο πύργους με κατοικίες που θα έχουν την εκπληκτική ικανότητα, με την επιστράτευση της τεχνολογίας, να βελτιστοποιούν, να ανακτούν και να παράγουν ενέργεια, να μειώνουν τη ρύπανση, να δημιουργούν ιδανικές – κατά το δυνατόν -συνθήκες στο εσωτερικό των διαμερισμάτων και να σέβονται στην πράξη τον πλέον πολύτιμο και απειλούμενο φυσικό πόρο, το νερό.

Στους πύργους, που θα διαθέτουν 400 πολυτελή διαμερίσματα, θα τοποθετηθούν κρεμαστοί κήποι που θα εξισορροπούν το μικροκλίμα και θα φιλτράρουν τα αιωρούμενα σωματίδια, έναν από τους φονικούς ρύπους που έχουν κυριεύσει τις μεγαλουπόλεις.

Πολυτέλεια στα κρεμαστά δάση

Το όραμα του Ιταλού αρχιτέκτονα παίρνει σάρκα και οστά στη γειτονιά isola του Μιλάνου και τα δυο κτήρια θα έχουν ύψος 110 και 76 μέτρα. Η πρόσοψή τους θα είναι καλυμμένη με 900 δέντρα ύψους 3, 6 και 9 μέτρων που θα συνδυάζονται με πλήθος θάμνων, λουλουδιών και φυτών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχιτεκτόνων, η βλάστηση που θα υπάρχει στα κτήρια ισοδυναµεί µε έκταση 10.000 τετραγωνικών µέτρων δάσους. Η βλάστηση στην πρόσοψη των κτηρίων θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας αφού τα φυτά έχουν εκπληκτικές ιδιότητες, όπως το να παράγουν υγρασία, να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και τα αιωρούµενα σωµατίδια και να παράγουν οξυγόνο, ενώ συγχρόνως προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία και µειώνουν την ηχορρύπανση.

Εξαιτίας αυτών των ιδιοτήτων τους τα φυτά βελτιώνουν αντίστοιχα την ποιότητα της ατµόσφαιρας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ συγχρόνως συνεισφέρουν στην εξοικονόµηση ενέργειας. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό για το πότισµα των δέντρων και των φυτών, δεν θα χρησιµοποιείται πόσιµο νερό αφούµε την εγκατάσταση ειδικών συστηµάτων το νερό που ήδη έχει χρησιµοποιηθεί για τις ανάγκες των ενοίκων των διαµερισµάτων, δεν θα πηγαίνει στο δίκτυο αποχέτευσης, αλλά θα ανακυκλώνεται και θα χρησιµοποιείται για το πότισµα των 900 δέντρων και του πλήθους των θάµνων, των φυτών και των λουλουδιών. Οι δυο πύργοι θα έχουν ενεργειακή αυτάρκεια αφού θα χρησιµοποιούν µόνο την ενέργεια που θα παράγουν ειδικά αιολικά συστήµατα και φωτοβολταϊκά.

Το πείραµα του Boeri στο Μιλάνο είναι το πρώτο δείγµα γραφής της αρχιτεκτονικής του µέλλοντος, µιας αρχιτεκτονικής που θέλει να δώσει απάντηση στην άναρχη δόµηση και στην καταστροφή του περιβάλλοντος µέσα από
την άκριτη επέκταση των πόλεων που έχει ως αποτέλεσµα όλο και περισσότερος ζωτικός χώρος να θυσιάζεται στο όνοµα µιας ξεπερασµένης και αποτυχηµένης οικιστικής ανάπτυξης. Όπως επισηµαίνει ο Ιταλός αρχιτέκτονας, εάν αντί για τους κρεµαστούς πράσινους πύργους επιλεγόταν η συµβατική αντίληψη της δόµησης, θα έπρεπε, για να εξασφαλιστούν οι 400 κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, να οικοδοµηθούν 50.000 τετραγωνικά µέτρα γης, ενώ, για να επιτευχθεί το επίπεδο της βλάστησης, θα έπρεπε τα σπίτια να περιβάλλονται από 10.000 τετραγωνικά µέτρα δάσους.
Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2014 και το κόστος αναµένεται να ξεπεράσει τα 60 εκατοµµύρια ευρώ.

 

2 comments on “Το μέλλον είναι τώρα!

  1. Αγαπητή μου Βάλια,
    η ανακαίνηση τού ιστολογίου σου είναι καταπληκτικά σύχρονη καί πολύ ωραία.
    Εγώ, προσωπικά, ως αφοσιωμένος λάτρης τής φύσης, ζωϊκής καί φυσικής, βρίσκω ότι τό ιστολόγιο σου πρέπει νά γίνει πρώτο σέ επισκεψημότητα καί ελπίζω νά γίνει κάποια στιγμή. Αυτή τήν στιγμή εγώ, ίσως λόγω τού ότι ήμουν συνηθυσμένος στό παλιό σχέδιο δυσκολεύομαι νά βρώ τό «Υποβολή σχολίου» καί νά γράψω κάποιο σχόλιο. Τώρα, πώς βρήκα τό παρόν, μήν μέ ρωτάς, πάντως θά βρώ τήν άκρη, δέν τίθεται θέμα. Βρίσκω τά θέματα που αναρτείς πολύ ενδιαφέροντα.

  2. Καλημέρα Κώστα!!! Ας είναι καλά το wordpress!!! Και ευχαριστώ για τα κοπλιμέντα σου!! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s