Η Μεταλλική θάλασσα


Από το Πράσινο Ποντίκι Οκτωβρίου
Σε µια έκταση 500 τετραγωνικών µέτρων στην καρδιά του «Halle d’Aubervilliers», στο Παρίσι, εκτείνεται «η µεταλλική θάλασσα µε τους λαµπερούς αµµόλοφους», έργο της Γαλλίδας εικαστικού Elise Morin και του αρχιτέκτονα Clémence Eliard. Το έργο τέχνης µε τίτλο «Wastelandscape» (Τοπίο αποβλήτων) δηµιουργήθηκε από 65.000 παλιά CD, τα οποία οι καλλιτέχνες έραψαν µεταξύ τους µε το χέρι. Όπως οι ίδιοι είπαν, µε το έργο τους ήθελαν να αναδείξουν την πολύτιµη, ιδιαίτερη πτυχή που διαθέτουν όλα τα αντικείμενα που καθηµερινά χρησιµοποιούµε.

Το «Wastelandscape» δεν είναι µόνιµη κατασκευή, αφού στόχος είναι να βοηθήσει στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ένα θέµα όπως η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των παλιών CD και DVD, που είναι ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο. Έτσι µετά το «Halle d’Aubervilliers», η «µεταλλική θάλασσα» θα εκτεθεί και σε άλλα σηµεία του Παρισιού. Μετά την ολοκλήρωση και του κύκλου ζωής της στον χώρο της τέχνης, το «Wastelandscape» θα αποσυναρµολογηθεί και θα οδηγηθεί στην ανακύκλωση προκειµένου να µετατραπεί σε πλαστικό πολικαρµπονάτ, εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που χρησιµοποιείται στις αυτοκινητοβιοµηχανίες, στην κατασκευή συνθετικών υαλοπινάκων και σε άλλες βιοµηχανικές εφαρµογές.

Τα CD και DVD που πετάγονται στα σκουπίδια αποτελούν ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήµατα του πλανήτη, αφού κάθε χρόνο στις χωµατερές καταλήγουν περισσότερα από 55 εκατοµµύρια CD, που περιέχουν προγράµµατα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και αρκετά εκατοµµύρια παλιών ή χαλασµένων µουσικών CD και DVD. Και αποτελεί µεγάλο πρόβληµα, αφού αποτελούνται από πολλές διαφορετικές ύλες που κάθε µια από αυτές έχει ξεχωριστό κύκλο ζωής. Συγκεκριµένα για την κατασκευή ενός CD χρησιµοποιείται, µεταξύ άλλων, βωξίτης, χρυσός, ασήµι, γυαλί και νικέλιο.

Το πρόβληµα έγκειται, όµως, στο γεγονός ότι το κόστος ανακύκλωσής τους υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος κατασκευής τους, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προβλεφθεί µέχρι στιγµής συλλογικό σύστηµα εναλλακτικής διαχείρισής τους. Αντίθετα οι ΗΠΑ είναι ένα βήµα πιο µπροστά, αφού διαθέτουν τη µεγαλύτερη παγκοσµίως εταιρεία ανακύκλωσης CD, η οποία λειτουργεί σήµερα στην Καλιφόρνια και επεξεργάζεται πάνω από δυο εκατοµµύρια άχρηστα CD/DVD τον µήνα, από τα εξώφυλλα και µόνον των οποίων παράγει χιλιάδες τόνους χαρτιού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s