Το φανταστικό νησί ISLA23


Από το Πράσινο Ποντίκι

Θα πηγαίνατε άραγε διακοπές σε ένα νησί που είναι κατασκευασµένο από εκατοµµύρια πλαστικά µπουκάλια, δίχτυα αλιείας, ξύλα και σανίδες που «σώθηκαν» από τα σκουπίδια καθώς και παλιά εξαρτήµατα από βιοµηχανικές µονάδες; Το ερώτηµα προς το παρόν είναι ρητορικό, αφού ο Lars Behrend έχει δώσει δείγµα γραφής του φανταστικού και σίγουρα πρωτότυπου νησιού µόνο σε µικρή κλίµακα.

Η πρόταση του καλλιτέχνη, το Isla23, από τη λέξη island (νησί) και τον αριθµό 23 αφού τα Κανάρια Νησιά έθεσαν υποψηφιότητα για τη διεθνή έκθεση EXPO 2023, είναι η κατασκευή ενός νησιού από ανακυκλωµένα υλικά σε πραγµατικές διαστάσεις, το οποίο αρχικά θα τοποθετηθεί ανοικτά της Τενερίφης προκειµένου να δείξει ότι µπορεί να υπάρξει απάντηση στο πρόβληµα που αντιµετωπίζει η Σάντα Κρουζ εξαιτίας της άκριτης οικιστικής ανάπτυξης.
Όπως επισηµαίνει ο καλλιτέχνης, η Σάντα Κρουζ, αν και βρίσκεται δίπλα στον ωκεανό, δεν έχει καµιά πρόσβαση. Η συνεχής και χωρίς κανέναν σχεδιασµό επέκταση της πόλης, εδώ και δεκαετίες έχει µπλοκάρει την πρόσβαση των κατοίκων στον ωκεανό αφού υπάρχει ένα «αστικό τείχος» που συγκροτούν το λιµάνι, ο αυτοκινητόδροµος και η βιοµηχανική περιοχή. Το νησί, σύµφωνα µε το όραµα του καλλιτέχνη, δεν θα είναι σταθερό σε µια θαλάσσια περιοχή, αλλά θα µπορεί να µεταφέρεται όπου υπάρχει ανάγκη ή ενδιαφέρον για ένα πλαστικό νησί, του οποίου τα υλικά κατασκευής µεταφέρουν το µήνυµα για µια νέα αντιµετώπιση των πόλεων και των οικισµών. Το πείραµά του Lars Behrend, όπως λέει ο ίδιος, έχει στόχο να θέσει µε απτό τρόπο τα προβλήµατα που υπάρχουν εξαιτίας της εµµονής στη χρήση συγκεκριµένων υλικών που είτε δεν µπορούν να ανακυκλωθούν είτε δεν ανακυκλώνονται, αλλά και τις δυνατότητες που δίνονται εάν υπάρχει φαντασία και διάθεση για στροφή στη λεγόµενη βιώσιµη ανάπτυξη.

Η µικρογραφία – µακέτα του νησιού είναι κατασκευασµένη από υλικά που βρέθηκαν στα σκουπίδια και κάθε µέρος του νησιού κατασκευάστηκε από διαφορετικό υλικό, όπως πλαστικά µπουκάλια, βαρέλια, δίχτυα, εξαρτήµατα από µονάδες αφαλάτωσης και βιοµηχανικές δεξαµενές.

Όπως επισηµαίνει ο καλλιτέχνης, στα Κανάρια Νησιά τα περισσότερα αγαθά και υλικά µεταφέρονται από την ηπειρωτική χώρα και τα σκουπίδια επιστρέφουν και πάλι πίσω µε καράβια αφού δεν υπάρχει καµιά πρόβλεψη για ανακύκλωση. Όπως καταλαβαίνει, κανείς η επιχείρηση «επιστροφής» των σκουπιδιών δεν επιτυγχάνεται στον απόλυτο βαθµό, µε αποτέλεσµα η περιοχή να «πνίγεται» από τα πλαστικά σκουπίδια.

Σε πραγµατικές συνθήκες, σύµφωνα µε την ιδέα του καλλιτέχνη, το νησί θα έχει πόσιµο νερό από µονάδα αφαλάτωσης, ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήµατα και βλάστηση από ακακίες, αρµυρίκια και χουρµαδιές που µπορούν να αντέξουν σε σκληρές συνθήκες και δεν χρειάζονται γλυκό νερό για να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν. Το «πλαστικό» νησί θα προσφέρει εξαιρετικές ανέσεις στους επισκέπτες αφού διαθέτει πάρκο, πολυτελές ξενοδοχείο, εστιατόρια και ειδικά σηµεία για καταδύσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s