Η επαναστατική τουαλέτα του Μπιλ Γκέιτς και η Μέρκελ

Της Βάλιας Μπαζού από το Πράσινο Ποντίκι

Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κάρολος Παπούλιας είχαν συνάντηση εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο µε τον Μπιλ Γκέιτς και µετά το τέλος της ο ιδρυτής της Microsoft δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «δεν µιλήσαµε για πολιτική, αλλά για την κατασκευή της απόλυτης τουαλέτας», φανταζόµαστε τι «πολιτικός σεισµός» θα είχε γίνει στη χώρα, τι πικρόχολα σχόλια θα είχαν ακουστεί και πόσες φορές θα είχε ζητηθεί η παραίτηση και του πρωθυπουργού και του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας για προσβολή της χώρας και του εθνικού µας φρονήματος.

Το καταπληκτικό είναι ότι το περιστατικό είναι πραγµατικό -όπως και η δήλωση Γκέιτς -, µόνο που στη θέση των Παπούλια – Παπανδρέου ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερµανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ. Στη Γερµανία, βέβαια, κανείς δεν ενοχλήθηκε, αφού εκεί δεν κάνουν σχόλια και «τζάµπα µαγκιές», αλλά µπίζνες!

Η συνάντηση κορυφής έγινε στο Βερολίνο τον Απρίλιο και αφού ακολούθησαν συσκέψεις µε τους αρµόδιους υπουργούς, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι οι Γερµανοί θα χρηµατοδοτήσουν τις προσπάθειες του Μπιλ Γκέιτς για την κατασκευή της τουαλέτας του µέλλοντος!

Όπως ανακοίνωσε ο Γερµανός υπουργός Ανάπτυξης Dirk Niebel, το ίδρυµα που έχει συστήσει ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα θα τροφοδοτηθεί µε 10 εκατοµµύρια δολάρια για την ανάπτυξη της επόµενης µεγάλης ιδέας για το καλό της ανθρωπότητας, το πρόγραµµα που φιλοδοξεί να επανεφεύρει την τουαλέτα!

Και επειδή τόσο ο Γκέιτς όσο και η Μέρκελ δεν είναι αφελείς για να επενδύουν σε εφευρέσεις τύπου Κύρου Γρανάζη, το πρόγραµµα πρέπει να είναι µεγάλη και πολλά υποσχόµενη µπίζνα, όπως λέµε στην Ελλάδα.

Επενδύοντας στα περιττώµατα

Ο στόχος του προγράµµατος δεν είναι καθόλου µικρός. Σύµφωνα µε το Ίδρυµα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, σκοπός είναι µέσα στα επόµενα 5 χρόνια περισσότεροι από 800.000 κάτοικοι της Κένυας να αποκτήσουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και συµπληρωµατικά περισσότεροι από 200.000 πρόσβαση σε καθαρό πόσιµο νερό. Όπως ο ίδιος ο Γκέιτς είπε, σκοπός είναι «να βρεθούν καινοτόµες λύσεις για τις υποδοµές αποχέτευσης στις φτωχές αστικές περιοχές. Και αυτό σηµαίνει ότι ήρθε η ώρα να πάµε ένα βήµα παρακάτω από την εποχή της κλασικής τουαλέτας».

Ο ευφυής Γκέιτς έχει εντοπίσει µια πολύ µεγάλη νέα αγορά, που αναδύεται από τις άθλιες συνθήκες ζωής που επικρατούν ακόµα στις αναπτυσσόµενες χώρες. Όπως ο ίδιος ο ιδρυτής της Microsoft επισηµαίνει, παρά την πρόοδο που έχει σηµειωθεί, το 40% του παγκόσµιου πληθυσµού, περισσότερα από 2,5 δισεκατοµµύρια άτοµα, συνεχίζει να ζει χωρίς στοιχειώδης συνθήκες υγιεινής. Το θέµα είναι, όµως, «ότι το να τους προσφέρει την εκδοχή της τουαλέτας του δυτικού κόσµου δεν είναι εφικτό, αφού οι περιοχές αυτές µαστίζονται και από την έλλειψη υδατικών πόρων».

Η αντιµετώπιση του προβλήµατος χαρακτηρίζεται ως υπερεπείγουσα και από την UNICEF, που επισηµαίνει ότι η απουσία υποδοµών υγιεινής και η παντελής απουσία µεθόδων για τη διαχείριση των αποβλήτων οδηγεί στην έξαρση ασθενειών που, αν και στον βιοµηχανικό κόσµο έχουν αντιµετωπιστεί εδώ και δεκαετίες, στις αναπτυσσόµενες χώρες αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου κυρίως για τα παιδιά. Τα στοιχεία της UNICEF είναι σοκαριστικά, αφού εκτιµάται ότι τουλάχιστον 1,2 εκατοµµύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια, ασθένεια που σχετίζεται άµεσα µε την έλλειψη υποδοµών υγιεινής. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε µάλιστα ως κεντρικό του στόχο τη µείωση κατά 50% του πληθυσµού που δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτα µέχρι το 2015.

Εάν φτιάξουµε λοιπόν το κολλάζ συνδυάζοντας τα προβλήµατα και τα κονδύλια που πρόκειται να διατεθούν, το µοναδικό κοµµάτι που λείπει είναι µια νέα έξυπνη τεχνολογία που και όλο το χρήµα θα µαζέψει και θα απαλύνει τις άθλιες, φονικές συνθήκες ζωής του αναπτυσσόµενου κόσµου. Και σε αυτό το κοµµάτι έρχεται ο Μπιλ.

«Χρυσά» απόβλητα

Επικεφαλής του τμήματος Υδατικών Πόρων και Υγιεινής του Ιδρύματος Γκέιτς είναι ο Ολλανδός μηχανικός Frank Rijsberman, ο οποίος αυτή τη στιγμή προωθεί παράλληλα δυο προγράμματα, αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει, «τα απόβλητα που παράγει το ανθρώπινο σώμα είναι χρυσωρυχείο».

Το πρώτο πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή πρωτόγονων αποχωρητηρίων – λάκκων στις αγροτικές περιοχές, χωρίς, δηλαδή, υποδομές υγιεινής, αφού δεν διαθέτουν νερό. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες του Ιδρύματος πειραματίζονται με νέες ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο κάτω από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορεί να γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των ανθρώπινων αποβλήτων. Για παράδειγμα, προσπαθούν να μετατρέψουν τα περιττώματα σε μικροκύματα, τα οποία θα παράγουν ενέργεια. Και ακόμα χρησιμοποιούν βιολογικά βακτήρια για να εφαρμόσουν

τη μέθοδο της κομποστοποίησης στα απόβλητα ή για να μετατρέψουν τα ούρα σε πόσιμο νερό!

Αρωγός, με το αζημίωτο φυσικά, στις προσπάθειες του Ιδρύματος Γκέιτς είναι πλέον και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία με την οικονομική ενίσχυση που θα προσφέρει συμμετέχει μεταξύ άλλων στις εξής έρευνες: Την κατασκευή ειδικών τύπων τουαλετών που δεν χρησιμοποιούν νερό, αλλά με ειδικές μεθόδους κάνουν ακόμα και διαχωρισμό των αποβλήτων προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθούν σε διαδικασία ξήρανσης. Μια άλλη μέθοδος με την οποία πειραματίζονται είναι η μετατροπή των ούρων σε αζωτούχα λιπάσματα σε μορφή σκόνης.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται από γελοία μέχρι αστεία, συγκρατήστε τη φράση του Μπιλ Γκέιτς… «θα έχουμε σημαντικές ανατροπές στο θέμα της τουαλέτας. Η παραδοσιακή τουαλέτα δεν ταιριάζει σε όλους και κάποιος πρέπει να λύσει το πρόβλημα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s