Στην «πυρά» ο αγώνας της Κερατέας;

Της Βάλιας Μπαζού από το topontiki

Τη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων προτείνει επί της ουσίας η δημοτική αρχή της Λαυρεωτικής, στέλνοντας στην «πυρά» τον πολύμηνο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.
Η αποκάλυψη έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο Κώστα Λεβαντή, ο οποίος πέταξε στο τραπέζι των συζητήσεων εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης όπως την πυρόλυση και την αεριοποίηση.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πυρόλυση και αεριοποίηση είναι η μοντέρνα διατύπωση της καύσης των απορριμμάτων και σύμφωνα με ανεξάρτητους επιστήμονες –και όχι εκείνους που έχουν σχέση εξάρτησης ή φλερτ με εταιρείες που προωθούν αυτές τις τεχνολογίες- πρόκειται για τις πιο επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μεθόδους αλλά και τις πιο ακριβές.
Και για να μην ξεχνιόμαστε τις τεχνολογίες αυτές προωθούν στην Ελλάδα οι ίδιες εταιρείες, τα ίδια συμφέροντα που αρχές και κάτοικοι της Κερατέας κατήγγειλαν για το σχεδιαζόμενο «έγκλημα» στην αρχαιολογική και αναδασωτέα περιοχή του Ομβριοκάστρου.
Η Κερατέα βοά ότι έχει αρχίσει να παίζεται ένα επικίνδυνο παιγνίδι στις πλάτες των κατοίκων με στόχο να περάσει από την πίσω πόρτα η μοντέρνα εκδοχή της «καύσης» των απορριμμάτων. Επικίνδυνο παιγνίδι που τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια για πρόληψη, περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών, ανακύκλωση.
Το πιο σοβαρό, όμως, είναι ότι η επιλογή της δημοτικής αρχής να προωθήσει πανάκριβες και επικίνδυνες λύσεις, θέτει υπό αμφισβήτηση την πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική δυναμική που της έκαναν δώρο οι κάτοικοι με την μαζική συμμετοχή τους στα μπλόκα και τις επί τετράμηνο συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
Και το ερώτημα είναι εάν η δημοτική αρχή μπορεί να διαχειριστεί το πολιτικό και κοινωνικό πλεονέκτημα που έχει δανειστεί από τους κατοίκους. Εάν μπορεί με σοβαρότητα και όχι με επικίνδυνα «πυροτεχνήματα» να αποδείξει ότι είναι σε θέση να προτείνει την καλύτερη λύση, κλείνοντας τα στόματα αρμοδίων και αναρμοδίων που περιμένουν στη γωνία για να χλευάσουν και να υπονομεύσουν τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s