Συνέντευξη Μπιρμπίλη στο Πράσινο Ποντίκι

Η υπουργός Περιβάλλοντος σηκώνει το γάντι και απαντά σε εκείνους που την κατηγορούν για οικολογικό ακτιβισμό και για το μπλοκάρισμα επενδυτικών σχεδίων. Μιλά για τις αντιπαραθέσεις της με βουλευτές και υπουργούς και επιμένει ότι η πώληση ηλεκτρικών μονάδων δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Επισημαίνει ότι κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να επιβληθεί στο Ελληνικό και απαντά σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι κτίζει αριστερό προφίλ για τις επικείμενες εκλογές.
Βασικά σημεία:
-ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει ένα σχεδιασμό στο Ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση επάνω σε μια πρόταση όπου θα ακουστούν και οι προτάσεις και αυτών που μένουν δίπλα στο Ελληνικό αλλά και όσων μένουν μακριά
-ΔΕΗ
Το θέμα της πώλησης των ηλεκτρικών μονάδων μπήκε πολύ βίαια στο δημόσιο διάλογο ως μια ανάγκη να
ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού. Είναι μια λύση που δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα στο άνοιγμα της αγοράς.
-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Για να υπάρχει «κυματοθραύστης» πρέπει να υπάρχουν κύματα, που δεν είναι δυστυχώς η εικόνα στο επενδυτικό τοπίο της χώρας μας
-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Οφείλουμε να λογοδοτούμε όχι μόνο προς τους ψηφοφόρους αλλά και προς τις επόμενες γενιές
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
όσα έχω πει για το θέμα της εμπλοκής μου στην πολιτική σηματοδοτούν για μένα μια στάση ζωής και όχι ευκαιριακές δηλώσεις.
Όλη η συνέντευξη

1] Συμπληρώθηκαν 17 μήνες από τη σύσταση του αυτόνομου  υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Πιστεύετε ότι το πείραμα πέτυχε; Ποια δεδομένα θα χαρακτηρίζατε θετικά και ποια τα αρνητικά ;

 

Κάθε απολογισμός έχει και θετικά και αρνητικά. Πρώτο θετικό, είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που καθιστούν το περιβάλλον ως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Δεύτερο, είναι η αναμόρφωση του προγράμματός μας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και επομένως είμαστε έτοιμοι να πάμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας. Τρίτο, μια άλλη πολιτική κατεύθυνση στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, γεγονός που μπορεί να διαμορφώσει ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη φάση μια διαφορετική νοοτροπία σε ένα ευρύ κομμάτι του κόσμου.

Στα αρνητικά, θα έλεγα ότι είναι ο χρόνος. Όλα γίνονται με μια αίσθηση βιασύνης γιατί ο πολιτικός χρόνος είναι πια πολύ συμπιεσμένος, γιατί υπήρχαν πολλές αδράνειες από το παρελθόν που έπρεπε να τις σπάσουμε – όχι ότι το έχουμε πετύχει αυτό στο σύνολό τους – και δεν υπήρχε ο πολιτικός χρόνος για να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν όλες αυτές οι δράσεις και οι παρεμβάσεις.

Και ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο είναι δύσκολο να αξιολογηθεί αυτή τη στιγμή, είναι να δούμε τελικά εάν αυτή η προσπάθεια για το περιβάλλον, εάν το περιβάλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης και εάν αυτό αποτελεί οριζόντια πολιτική της κυβέρνησης και διαχέεται σε όλα τα υπουργεία. Αυτό είναι κάτι που νομίζω θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

2] Μια από τις πρώτες εξαγγελίες σας ήταν η ανάρτηση δασικών χαρτών με έμφαση στην Αττική, στη Βορειοανατολική Αττική που δέχεται ισχυρές πιέσεις και κάθε καλοκαίρι παραδίδεται στις φλόγες. Με το πέρασμα του χρόνου είδαμε να γίνονται εκπτώσεις και τελικά μετά από τόσους μήνες μόνον σε 3 περιοχές έγινε ανάρτηση.  Τι προβλήματα συναντήσατε; Δεχθήκατε πιέσεις;

 

Έκπτωση δεν έχει γίνει καμία αντίθετα νομίζω ότι υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή το οποίο μπορεί να κάνει δυνατή την ανάρτηση και την κύρωση δασικών χαρτών. Το πρόβλημα της νομοθεσίας μας ήταν ότι η ίδια η νομοθεσία δεν άφηνε το περιθώριο να αναρτηθούν και να κυρωθούν δασικοί χάρτες επομένως έπρεπε να δούμε από την αρχή όλα τα προβλήματα για να προχωρήσουμε ριζοσπαστικά και δυνατά σε αυτή την κατεύθυνση.

Πράγματι είχε υπερτιμηθεί η δυνατότητά μας και πιστεύαμε ότι μπορούμε να αναρτήσουμε πολύ περισσότερους χάρτες, σε πρώτη φάση, από αυτούς που αναρτούμε. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και δεν κατέστη εφικτό γιατί δεν έχουμε τόσους πολλούς δασολόγους όσους θέλουμε δεν έχουμε τόσα χρήματα όσα θέλουμε. Όμως αναμφισβήτητα η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια ιστορική τομή για τη χώρα μας.

Και είναι ιστορική τομή γιατί θα ξέρουμε από δω και πέρα τι είναι δάσος και τι όχι. Δεν θα χρειάζονται ούτε πράξεις χαρακτηρισμού για να αποφανθεί κάποιος τι είναι η έκταση στην οποία θέλει να δομήσει, να επενδύσει να έχει απλά στην κατοχή του. Επομένως σπάμε ένα φαύλο κύκλο μιας νόμιμης  ή μη συναλλαγής η οποία, δεν έβγαζε πουθενά και δημιουργούσε φοβερά αδιέξοδα αναπτυξιακά και το μεγάλο αδιέξοδο της αυθαιρεσίας μέσα στα δάση και τις δασικές μας περιοχές. Επομένως αυτό είναι κάτι το οποίο λύνεται και σαφέστατα όταν αποφασίζει να κάνεις μια τόσο μεγάλη τομή οι ίδιες οι δομές σου αντιδρούν. Το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο προσωπικό αλλά ένα στοίχημα που αρχίζει και γίνεται συλλογικό, διαμορφώνουμε και μέσα στην υπηρεσία μια τέτοια δυναμική και αυτό είναι που μας ενδιαφέρει γιατί θέλουμε το εγχείρημα να προχωρήσει και όταν εμείς δεν θα είμαστε στο υπουργείο. Η υπόθεση των δασικών χαρτών δεν τελειώνει σε ένα χρόνο ούτε σε δυο ούτε σε τρία. Είναι μια υπόθεση που θα διαρκέσει πολλά χρόνια και πολλές κυβερνήσεις θα πρέπει να την υπηρετήσουν.

3] Να περάσουμε στο θέμα της Αθήνας και στο έργο της πρώτης ανάπλασης που σηματοδοτεί η πεζοδρόμηση της Πανεπιστήμιου και της επέκτασης του τραμ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε αντιδράσεις.

 

Θα υπάρξει θετική κριτική και μεγάλη αποδοχή από μια μερίδα κόσμου και θα υπάρχουν και αντιδράσεις. Γιατί μια τέτοια μεγάλη παρέμβαση ανατρέπει συνήθειες ετών επομένως είναι πολύ λογικό να έχει αντιδράσεις.  Αυτό ισχύει για τον πιο απλό άνθρωπο ακόμα και για μένα που όταν μπορώ να πάω με το αυτοκίνητό μου να περάσω την Πανεπιστημίου και να φτάσω στα Πατήσια θα αντιδράσω αν κάποιος μου αλλάζει τον τρόπο μετακίνησης. Όμως δεν μιλάμε μόνο για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη παρέμβαση που θα αλλάξει πολεοδομικά το κέντρο της πόλης. Θα είναι μια παρέμβαση που ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και θα καταλήγει στην πλατεία Αιγύπτου προφανώς με ενδιάμεσα στάδια διαφορετικής αντιμετώπισης και παρέμβασης σε όλη αυτή τη διαδρομή. Είναι  μια παρέμβαση που πιστεύουμε ότι θα κάνει την Αθήνα μια πολύ πιο ελκυστική πόλη. Σήμερα η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την ανταγωνιστικότητα των πόλεων γιατί οι πόλεις είναι αυτές που συγκεντρώνουν την παραγωγή, την κατανάλωση όλα τα καταναλωτικά και παραγωγικά μοντέλα επομένως νομίζω ότι με την παρέμβαση αυτή, η Αθήνα πράγματι θα γίνει μια πιο όμορφη πόλη για τους κατοίκους της και πιο ελκυστική για τους επισκέπτες της.

4] Ιστορικό κέντρο. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει, τουλάχιστον, 3 απόπειρες για την αναγέννησή του χωρίς αποτέλεσμα. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν τώρα οι ρυθμίσεις και γιατί πιστεύετε ότι δεν θα είναι μια από τα ίδια;

 

Καταρχήν ο σχεδιασμός για να πετύχει στο κέντρο δεν μπορεί να είναι μονόπλευρος ή να προέρχεται μόνο από ένα υπουργείο. Εδώ μιλάμε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέργια τουλάχιστον 6-7 υπουργείων και του δήμου της Αθήνας και θα πρέπει αυτή η συνέργια να υπηρετείται καθημερινά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπλαση του ιστορικού και του εμπορικού κέντρου που θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει με μια ανάπλαση πλατείας με μια αλλαγή στις προσόψεις των κτηρίων εάν ταυτόχρονα δεν φροντίσουμε να φέρουμε κατοίκους στο κέντρο της πόλης, να δημιουργήσουμε τις υποδομές ώστε αυτοί οι κάτοικοι να μπορούν να μείνουν, να ζήσουν, να μεγαλώσουν να εργαστούν εκεί. Εάν δεν αντιστρέψουμε την πορεία εγκατάλειψης της Αθήνας συνολικά προς τα προάστια της. Νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της Αθήνας οφείλεται στην έλλειψη ταυτότητας κατοικίας σε αυτή την πόλη.  Κανένας δεν λέει είμαι Αθηναίος και κανείς δεν το λέει με περηφάνια. Είμαστε σαν περαστικοί στην πόλη μας. Ήρθαμε, πήραμε από αυτή την πόλη ότι ήταν δυνατό να πάρουμε για να έχουμε καλύτερη οικονομική κατάσταση για να φύγουμε τελικά μακριά της. Για να πετύχει ο σχεδιασμός στο κέντρο πρέπει να είναι συνολικός και να είναι τόσο ελκυστικός ώστε να πειστούν κάποια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να ξαναγυρίσουν πίσω.

Τι μπορεί να γίνει από τη μεριά του υπουργείου; Θα το πω πολύ συνοπτικά γιατί θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη συνολική πρόταση για το κέντρο. Η δική μας αποτύπωση του πώς φανταζόμαστε την αναζωογόνηση θα ξεκινήσει από τον γενικότερο σχεδιασμό για την Αττική όπως αυτή θα την αποτυπώσουμε με το Ρυθμιστικό Σχέδιο αλλά σαφέστατα θα πρέπει να στηρίζεται σε νέα εργαλεία ανάπλασης πολύ βεβαρυμμένων περιοχών όπως είναι η περιοχή Γεράνι και σε οικονομικά κίνητρα. Πολλές φορές τα οικονομικά κίνητρα που μπορεί να δώσεις σε μια περιοχή, μια περιοχή που ούτως ή άλλως τώρα αποτελεί «μαύρη ζώνη» και δεν ξέρεις ακριβώς τι γίνεται εκεί μέσα, μπορεί να σου αποδώσουν περισσότερα οικονομικά οφέλη από τις φοροαπαλλαγές που μπορείς να κάνεις για παράδειγμα στην κατοικία, γιατί τότε θα εισπράξεις το αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων και των αλλαγών. Με αυτή την έννοια έχει γίνει μια πρόταση με το υπουργείο Οικονομικών και πολύ σύντομα θα την ανακοινώσουμε.

5] Ελληνικό. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πίσω από τις αρχικές του δεσμεύσεις για δημιουργία μόνον Μητροπολιτικού Πάρκου. Τώρα πάμε σε αξιοποίηση. Τι είδους, όμως; Γιατί υπάρχουν πολλοί τύποι ανάπτυξης.

Το Ελληνικό είναι ο καλύτερος χώρος για αξιοποίηση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Επομένως θεωρώ σημαντικό να αξιοποιηθεί με ένα τρόπο ο οποίος να διασφαλίζει οφέλη για τη χώρα άλλα συγχρόνως να αποτελεί ένα πρότυπο ανάπτυξης με βάση το νέο μοντέλο που θέλουμε πράσινης ανάπτυξης για την πόλη στο σύνολό της. Ένα πρότυπο το οποίο να σηματοδοτεί και διεθνώς ότι είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε με σύγχρονο τρόπο μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Μην ξεχνάτε ότι η εικόνα της χώρας μας έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνικό θα πρέπει να είναι ένα τοπόσημο για την Αθήνα. Να χαρακτηρίζεται από το παρόν και το μέλλον, δηλαδή αντί να αναφέρεται ως το πρώην Ελληνικό αεροδρόμιο να αναφέρεται ως ένας τόπος που αξίζει κανείς να τον επισκεφθεί ανεξάρτητα αν αναφερόμαστε σε ξένους ή σε Έλληνες. Θα πρέπει να συνδυάζει τον μητροπολιτικό χαρακτήρα ενός πάρκου, θα πρέπει να είναι ένα πάρκο που θα δίνει πίσω και στην Αθήνα ένα μέρος από το οξυγόνο που της λείπει τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού όσο και σε κάποιες άλλες περιοχές της Αττικής που είναι πολύ πιο υποβαθμισμένες. Άρα για μένα η αξιοποίησή του θα πρέπει να ικανοποιεί τρία χαρακτηριστικά, ανταποδοτικότητα και για το σήμερα αλλά και για το αύριο που θα προσελκύει επισκέπτες σε μια ποιοτική, περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη, μητροπολιτικό πάρκο και ανάπλαση κάποιων υποβαθμισμένων περιοχών στο κέντρο της πόλης είτε σε γειτονιές της Δυτικής Αττικής.

6] Στο θέμα της αξιοποίησης υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από δήμους και φορείς οι οποίοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί.

 

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα περιβαλλοντικά θέματα κινητοποιούν και συσπειρώνουν όταν έχουν ένα ιδιαίτερα τοπικό χαρακτήρα γιατί έτσι είναι η νοοτροπία μας. Τα αντιλαμβανόμαστε μόνον όταν είναι προβλήματα που ανακύπτουν δίπλα μας γιατί δεν έχουμε, αν θέλετε, μια συνολική συνείδηση για το μέγεθος των περιβαλλοντικών προβλημάτων και μια συνολική αντιμετώπιση.

Με αυτή την έννοια πιστεύω και το πιστεύω ειλικρινά κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει ένα σχεδιασμό. Αναφέρομαι στο Ελληνικό. Και εκεί πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση επάνω σε μια πρόταση όπου θα ακουστούν και οι προτάσεις και αυτών που μένουν δίπλα στο Ελληνικό αλλά και όσων μένουν μακριά, γιατί το Ελληνικό δεν ανήκει μόνο σε όσους κατοικούν κοντά. Όποια παρέμβαση κι αν γίνει εκεί, δημιουργεί μια υπεραξία που πρέπει να μοιραστεί στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

 

7] Να περάσουμε στο θέμα της ενέργειας και της απελευθέρωσης της αγοράς. Παραμένει η κυβερνητική θέση που λέει όχι στην πώληση, όχι στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΗΕ; Είναι εφικτό αυτό ή θα εξελιχθεί στη «μητέρα» των μαχών όπως λένε πολλοί.

Οι στόχοι για την επόμενη δεκαετία είναι τρεις. Η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος καυσίμων. Εκεί και οι δεσμεύσεις μας για το 20-20-20 οδηγούν στη μείωση στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο ποσοστό του λιγνίτη. Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι να έχουμε μια ΔΕΗ ισχυρή και εξωστρεφή γιατί η ΔΕΗ πράγματι είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Στον στόχο αυτό εντάσσεται επίσης και ή ύπαρξη και λειτουργία και άλλων εταιριών στο χώρο της ενέργειας που και αυτές να μπορέσουν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τον ελληνικό τους χαρακτήρα. Ο τρίτος στόχος αφορά την ορθή αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων στο χώρο της ενέργειας. Προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε τίποτα για να ανοίξουμε με έναν διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο την αγορά ενέργειας, προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή. Αυτά καλούμαστε τώρα να τα βγάλουμε σε πέρας.

Σημασία δεν έχει το να λέει η κυβέρνηση απλώς όχι, αλλά η λογική με βάση την οποία λέει όχι. Το θέμα της πώλησης των ηλεκτρικών μονάδων μπήκε πολύ βίαια στο δημόσιο διάλογο ως μια ανάγκη να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού. Είναι μια λύση που δεν θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα στο άνοιγμα της αγοράς. Αμφιβάλω εάν σήμερα θα μπορούσε να βρεθεί αγοραστής για μια μονάδα λιγνίτη με όλες τις αβεβαιότητες που αυτό έχει γιατί όπως ξέρετε από το 2013 και μετά ο λιγνίτης δεν θα είναι ένα φτηνό καύσιμο όπως είναι σήμερα. Είναι σήμερα φθηνός ο λιγνίτης γιατί ποτέ δεν έχει συνυπολογιστεί το κόστος στο περιβάλλον που φέρει η εξόρυξή του, η παραγωγή του, η καύση του. Επομένως όλα αυτά είναι πράγματα που αλλάζουν και με αυτά τα δεδομένα δεν νομίζουμε ότι ούτε θα είναι ουσιαστική ούτε θα είναι εφικτή η πώληση των μονάδων. Παρόλα αυτά πάγια πρακτική μας είναι να συνεργαζόμαστε στενά με τις υπηρεσίες της Ε.Ε. σε τρόπο ώστε από κοινού να επιλέγουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

8] Εάν κάτι έχει περπατήσει καλά είναι ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η συνολική ισχύς από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αυξήθηκε κατά 290 MW μέσα στο 2010 και κάπου στα 10.000 MW είναι οι επιπλέον άδειες που εκδόθηκαν. Θα καταφέρουμε να επιτύχουμε το στόχο του 20%;

Οι ΑΠΕ είναι πράγματι καθαρή ενέργεια. Νομίζω δε ότι τα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία αλλάζουν και τη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως εξελισσόταν. Η ζυγαριά θα γείρει προς τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών. Εδώ θέλω να θυμίσω μια πρωτοβουλία που πήραμε μαζί με άλλους έξι ευρωπαίους υπουργούς Περιβάλλοντος, τη μείωση 30% των ρύπων μέχρι το 2020 θέλοντας ακριβώς να δώσουμε μια ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών υπάρχουν πολύ φιλόδοξοι στόχοι για 10.000 Μεγαβάτ μέχρι το 2020, έχουμε καταφέρει με το νόμο να ανοίξουμε την αγορά, υπάρχει ένα θέμα τήρησης του πλαφόν που έχουμε βάλει για τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά το οποίο πρέπει να τηρηθεί για να μπορέσει η οικονομία να αντέξει αυτή την αύξηση. Είναι ένας μεγάλο στόχος που θέλουμε να πετύχει.

Μας απασχολεί το πρόβλημα που έχουν οι έλληνες επενδυτές να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα γιατί εάν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων αυτών. Πρέπει και οι τράπεζες να είναι συνοδοιπόροι στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται και στην χρηματοδότηση των ΑΠΕ παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αποδοτικές.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο 20% στην εξίσωση  που αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργεια. Προς το παρόν ο στόχος αυτός είναι εθελοντικός και η Ελληνική κυβέρνηση έχει ταυτιστεί με την Επιτροπή στην προσπάθεια της να καταστεί υποχρεωτικός. Η συνεισφορά των παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι καθοριστική για την ουσιαστική ανάπτυξη των κλάδων της οικοδομής αλλά και των οικοδομικών υλικών. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι με βάση το πρόγραμμα πράσινων παρεμβάσεων που εκπόνησε το Υπουργείο, στην πενταετία 2010 με 2015 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 44 δις ευρώ περίπου.

9] Δεχθήκατε αρκετές φορές σκληρή επίθεση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της βιοποικιλότητας η κόντρα έφτασε στα άκρα. Αρκετοί, μάλιστα, λένε ότι ακριβώς επειδή δεν είστε βουλευτής έχετε μια απόσταση από τα πράγματα ενώ αντίθετα εκείνοι λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους. Τι απαντάτε; 

Η λογοδοσία προς τους ψηφοφόρους δεν είναι η μόνη σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Οφείλουμε να λογοδοτούμε όχι μόνο προς τους ψηφοφόρους αλλά και προς τις επόμενες γενιές. Μπορεί οι γενιές αυτές να μην αποτελούν την πλειοψηφική εκλογική βάση του σήμερα αλλά δεν παύει να πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα δικά τους συμφέροντα.

Αντιμετωπίζουμε σήμερα μια λογική που θέλει να παρουσιάζει τα πάντα ως αποτέλεσμα σκληρών συγκρούσεων σε κάποιες «αρένες». Μπορεί η προώθηση της ειδησεογραφίας μέσα από μια τέτοια προσέγγιση να «πουλάει» περισσότερο. Επιτρέψτε μου όμως να προτιμώ μια άλλη λογική. Μια λογική όπου αρθρώνονται πολλαπλές θέσεις, έστω και αν αυτές είναι αντικρουόμενες, και με νηφαλιότητα όλοι μαζί να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη.

10] Αρκετές φορές έχετε επικριθεί ότι λειτουργείται και ως «κυματοθραύστης» επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται εκτός της λογικής της πράσινης ανάπτυξης. Γράφετε και λέγετε ότι έχετε έρθει σε αντιπαράθεση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη  Ρέππα και με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

 

Για να υπάρχει «κυματοθραύστης» πρέπει να υπάρχουν κύματα, που δεν είναι δυστυχώς η εικόνα στο επενδυτικό τοπίο της χώρας μας. Προφανώς δεν πιστεύω ότι πρέπει να μπαίνουν εμπόδια σε επενδυτικά σχέδια αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν και κανόνες. Εξάλλου, η έλλειψη κανόνων δεν οδηγεί στην πραγματοποίηση επενδύσεων, ή τουλάχιστον επενδύσεων που συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια ενός τόπου. Πρέπει να σπάσουν κάποιοι μύθοι. Ο σεβασμός του περιβάλλοντος δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, όπως κακώς επιχειρηματολογείτε από κάποιους κύκλους. Βραχυχρόνια διαστήματα έντονης οικονομικής δραστηριότητας δεν συνιστούν ανάπτυξη όταν στο βαθμό αυτό απαιτούνται διαρκώς θυσίες που έχουν ως αποτέλεσμα να τρώμε τις σάρκες μας. Η υπερκατανάλωση πόρων σε μια οικονομία είναι μια χρεοκοπημένη προσέγγιση και οδηγεί σε συνθήκες ύφεσης όπως αυτές που αντιμετωπίσει η χώρα μας σήμερα. Το μήνυμα είναι σαφές, δεν μπορεί να στοχεύουμε σε μια σύντομη μεγέθυνση της οικονομίας αλλά αντίθετα οφείλουμε να επιδιώκουμε την αειφόρο ανάπτυξη. Η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» έχει υιοθετηθεί διεθνώς από τα σύγχρονα κράτη, η χώρα μας δεν επιτρέπεται να χάσει άλλο ένα τρένο.

 

11] Εάν αύριο το πρωί γινόταν ανασχηματισμός και ο Πρωθυπουργός σας έλεγε «Τίνα ευχαριστώ για τη βοήθειά σου μέχρι σήμερα». Τι θα λέγατε στον εαυτό σας. Πάμε γι άλλα, Τίνα χάσαμε;

Προφανώς θα σκεφτόμουνα την πορεία και όχι τη στιγμή. Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός με επέλεξε και μου έδειξε την εμπιστοσύνη του να προσφέρω σε ένα τομέα και για την επίτευξη στόχων που ο ίδιος, το κίνημα, αλλά και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικούς θα αποτελεί για πάντα μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή στη σταδιοδρομία μου.

12] Έχετε πει πολλές φορές ότι δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός και δεν σας ενδιαφέρει η πολιτική με την έννοα ότι δεν σας ενδιαφέρει μια εμπλοκή με εκλογικές διαδικασίες. Επιμένετε;

Προφανώς, όσα έχω πει για το θέμα αυτό σηματοδοτούν για μένα μια στάση ζωής και όχι ευκαιριακές δηλώσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s