Οι τροχοί της ζωής!

Από το Πράσινο Ποντίκι    Φεβρουαρίου

 

Ποδήλατα που επισκευάζουν τρόφιμοι φυλακών στη Βρετανία δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά της Γκάμπια

Τί μπορεί, άραγε,  να συνδέει έναν κρατούμενο στη φυλακή Gloucester της Βρετανίας με ένα παιδάκι που ζει στη Γκάμπια, στη Δυτική Αφρική; Η απάντηση είναι ένα ποδήλατο και ένα πρόγραμμα, το «bikes4Africa»… Και πιο συγκεκριμένα το ίδιο ποδήλατο που δίνει και στους δυο ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Για τους φυλακισμένους η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι άκρως σημαντική, αφού τους κρατά απασχολημένους σε ένα περιβάλλον που η αίσθηση του χρόνου χάνεται αλλά και στο πλαίσιο προσπαθειών για την επιμόρφωσή τους έτσι ώστε όταν εκτίσουν την ποινή τους προσπάθειας που κάνουν όταν εκτίσουν την ποινή τους και βρεθούν χωρίς καμιά προοπτική στον «έξω» κόσμο.

Για τα παιδιά της Γκάμπια το ποδήλατο που επισκεύασαν οι φυλακισμένοι είναι η «έξοδός» τους στη ζωή και στη μόρφωση,  αφού σε πολλές περιοχές της χώρας, οι αποστάσεις είναι απαγορευτικές για τους πιτσιρικάδες οι οικογένειες των οποίων δεν έχουν κανένα μέσο μετακίνησης.

Το πρόγραμμα αρχίζει να έχει μεγάλη ανταπόκριση αφού πολλοί πολίτες που έχουν ενημερωθεί αντί να πετάνε τα χαλασμένα ποδήλατα στα σκουπίδια τα στέλνουν στις φυλακές. Οι κρατούμενοι έχουν επισκευάσει μέχρι στιγμής 333 ποδήλατα που τα χαίρονται, ήδη, οι πιτσιρικάδες στην Γκάμπια.

Όχημα μόρφωσης 

Το πρόγραμμα προωθείται από τον εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό οργανισμό «Jole Rider» και μέχρι σήμερα έχει τεράστια επίδραση στα παιδιά. Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του οργανισμού τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται να περπατήσουν από 2 έως 3 ώρες για να πάνε με τα πόδια στο σχολείο και βέβαια τις ίδιες ώρες για να επιστρέψουν σπίτια τους. Αυτό και μόνο είναι εξαιρετικά απαγορευτικό για τα παιδιά που δεν αντέχουν να περπατούν καθημερινά 6 ώρες, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν το σχολείο και να μην γνωρίζουν ούτε γραφή ούτε ανάγνωση.

Τα ποδήλατα που συγκεντρώνει ο οργανισμός μοιράζονται στους πιτσιρικάδες με ευθύνη του σχολείου που γνωρίζει καλύτερα ποια από τα παιδιά τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Όταν αποφοιτήσουν τα ποδήλατα επιστρέφουν στην κατοχή των σχολείων για να τα μοιράσουν σε άλλους μαθητές.

‘Όσο κι αν σε εμάς φαίνεται περίεργο το ποδήλατο είναι για τα παιδιά της Γκάμπια όχημα μόρφωσης αφού φτάνουν στο σχολείο στην ώρα τους και χωρίς να είναι εξουθενωμένα από το πολύωρο περπάτημα. Το ποδήλατο τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να παραμένουν περισσότερες ώρες στο σχολείο και να κάνουν περισσότερα μαθήματα. Παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να γυρίζουν σπίτι τους με το φως της μέρας και όχι να περπατούν μέσα στη νύχτα.

Ο Οργανισμός δέχεται προσφορές ποδηλάτων από ιδιώτες, την αστυνομία, κέντρα ανακύκλωσης και επιχειρήσεις ενώ έχει κάνει συμφωνίες για την επισκευή τους με τα περισσότερα από τα σωφρονιστικά καταστήματα της Βρετανίας. Μέχρι σήμερα στα παιδιά της Γκάμπια έχουν διατεθεί περισσότερα από 6.500 ποδήλατα.

Advertisements

2 comments on “Οι τροχοί της ζωής!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s