Εμπόριο ρύπων: η μεγάλη απάτη

Το εξαιρετικό αυτό βίντεο αποκαλύπτει με χιούμορ και σαφήνεια πώς λειτουργεί η μεγάλη απάτη της εμπορίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο όνομα της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.
Το σύστημα δουλεύει βέβαια για λογαριασμό των μεγάλων βιομηχανιών αφού τους επιτρέπει να αντισταθμίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αγοράζοντας πιστωτικά μόρια προερχόμενα από έργα μείωσης εκπομπών CO2 που εκτελούνται σε τρίτες χώρες.
Για παράδειγμα, μια αμερικανική εταιρεία κάνει έργα αναδάσωσης (λέμε τώρα) στον Αμαζόνιο και εξαργυρώνει τη μείωση των ρύπων που υποτίθεται ότι πέτυχε με την αναδάσωση, ρυπαίνοντας ακόμα περισσότερο στις ΗΠΑ.
Όπως πολύ σοφά είχε πει ένας από τους πρώτους επιστήμονες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο James Hansen, «το σύστημα αυτό συγκρίνεται με τις απολαύσεις που επιτρέπονταν ελεύθερα, αρκεί να αγόραζαν το συγχωροχάρτι οι αμαρτωλοί κατά τον Μεσαίωνα από την Καθολική Εκκλησία».
Η μεγάλη απάτη κρύβεται σε δυο σημεία:
-με το σύστημα εμπορίας εκπομπών, οι εταιρείες δεν χρειάζεται να πάρουν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό τους και τη μείωση των ρύπων που εκπέμπουν
-το σύστημα εμπορίας και ανταποδοτικών μέτρων είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί και να επιβεβαιωθεί
Το χειρότερο και το επικίνδυνο είναι, όμως, ότι το σύστημα εμπορίας των ρύπων περνάει σιγά – σιγά στην καθημερινότητά μας με έναν ιδιότυπο τρόπο. Ακόμα και στην Ελλάδα –που συνήθως ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις με καθυστέρηση- εταιρείες που βγάζουν σπυράκια όταν πρέπει να πάρουν έστω και το πιο ανώδυνο μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού κλπ, προτιμούν να κάνουν μετά βαΐων και κλάδων μια δενδοφύτευση και προβάλλουν την ενέργεια αυτή ως ανταποδοτικό μέτρο στο φούμο που μας ρίχνουν στη μούρη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s