Ολυμπιακός τρόμος

Της Βάλιας Μπαζού

Από το topontiki

Είναι πράγματι κρίμα από το «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων, να επιλέγεται ως παράδειγμα προς μίμηση το πιο «σκοτεινό» κομμάτι τους.. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις διαδικασίες τύπου «τσαμπουκά» που επιλέχθηκαν το σωτήριο έτος 2004 για την εκτέλεση έργων κατά παράβαση σημαντικών διατάξεων της νομοθεσίας και κυρίως της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που καταστρατηγήθηκε βάναυσα. Έργα που μάλιστα κατέληξαν κουφάρια μιας χρήσης αφού είχαν σχεδιαστεί στο πλαίσιο ενός προκάτ οράματος.
Η ιστορία φαίνεται ότι δεν μας έχει διδάξει τίποτε κι έτσι για μια ακόμα φορά υποθέσεις « μείζονος εθνικής σημασίας», όπως είναι πράγματι τα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις, αντιμετωπίζονται με «μειωμένα αντανακλαστικά» όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο λόγος για το σχέδιο νόμο για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και επενδύσεων που συζητείται αυτές τις μέρες στη διυπουργική επιτροπή, σχέδιο νόμου που διαφημίζεται ως η απόλυτη λύση για όλα τα δεινά της χώρας, από την οικτρή οικονομική κατάσταση έως την εκρηκτική ανεργία.

Και αυτή η επικοινωνιακή τακτική στόχο έχει να παρουσιάσει αυτές τις νομοθετικές διατάξεις ως το αντίδοτο απέναντι στους «κακούς» αρχαιολόγους που σαμποτάρουν τα έργα, τους κακούς «περιβαλλοντολόγους» που δεν θέλουν να κοπεί ούτε ένα λουλουδάκι, τους κακούς «ιδιοκτήτες»  και την «κακή» δικαιοσύνη που καθυστερεί τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και την ανάπτυξη της χώρας…

Αυτοί είναι, όμως, οι «κακοί» της υπόθεσης; Αυτοί μας οδήγησαν στην οικτρή οικονομική κατάσταση; Τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις είχαν όραμα και σχέδιο που απλώς σκόνταφτε σε κάποιους περίεργους τύπους, σε κάποιες «δυσκοίλιες» διαδικασίες;

Ή μήπως , απλώς παίζουμε τα «ρέστα» μας και «πουλάμε» το παιγνίδι,  όχι γιατί δεν έχουμε φύλλο, αλλά γιατί δεν ξέρουμε πού μας πάνε τα τέσσερα, δεν ξέρουμε ούτε  τους όρους, ούτε  τους κανόνες του;

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και σίγουρα μπορούν να διατυπωθούν πολλές απόψεις και ενστάσεις.

Το σίγουρο είναι, όμως, ότι δεν μπορούν όλα  να γίνονται με το «πιστόλι στον κρόταφο» και την απειλή της πτώχευσης.

Στη λογική του υπεραπλουστευμένου θριάμβου, στη λογική του «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», απάντηση ουσίας και δείγμα διαλόγου αποτελεί η κοινή ανακοίνωση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων που μελέτησαν άρθρο προς άρθρο το σχέδιο νόμου και εκφράζουν με σοβαρότητα τις ενστάσεις και τις προτάσεις τους.

Ας τους ακούσουμε πρώτα και μετά ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Μπορείτε να  να δείτε εδώ το κείμενο με τις επισημάνσεις τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s