Πικρή σοκολάτα, ραγισμένες καρδιές

Γλυκιά ή πικρή, μαύρη ή λευκή, γεμιστή με αμύγδαλο ή φουντούκι, η σοκολάτα, κρύβει ένα από τα πιο βρώμικα μυστικά της ανθρωπότητας.

Οι εκλεπτυσμένες γεύσεις, τα περίτεχνα σχέδια, τα φαντεζί περιτυλίγματα, είναι βουτηγμένα στον ιδρώτα και το αίμα παιδιών που πουλιούνται ως σκλάβοι για να δουλέψουν στις φυτείες των χωρών της Δυτικής Αφρικής.

Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου παράγεται το 43% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, τα παιδιά πουλιούνται προς 350 δολάρια για να δουλέψουν στις φάρμες. Τα παιδιά εργάζονται από 14 έως 18 ώρες την ημέρα, χωρίς ιατρική περίθαλψη, κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Τα πιο θαρραλέα, όταν επιχειρήσουν να το σκάσουν, βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο. Και όσα τελικά καταφέρνουν να γυρίσουν σπίτι τους, βγαίνουν και πάλι στο σκλαβοπάζαρο και παίρνουν το δρόμο για τις φυτείες της ντροπής.

Οι ραγισμένες καρδιές

Στις 25 Ιανουαρίου, το International Labor Rights Forum, έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Οι ραγισμένες καρδιές:  επισκόπηση των προσπαθειών για την εξάλειψη του δουλεμπορίου παιδιών από τη βιομηχανία του κακάο».

Η έκθεση, αποκαλύπτει ότι σύμφωνα και με στοιχεία υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ (US Department of Labor – US DOL), προϊόντα που έχουν παραχθεί στο Καμερούν, την Ακτή του Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, τη Γουινέα και τη Νιγηρία, έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα που παράγονται από δουλεμπόριο παιδιών, ενώ ειδικά για την παραγωγή κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, επισημαίνει ότι το προϊόν έχει παραχθεί με καταναγκαστική εργασία.

Οι επιστήμονες, υπογραμμίζουν ότι εννέα χρόνια μετά τη δέσμευση των μεγάλων σοκολατοβιομηχανιών ότι θα αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της δουλείας, η κατάσταση παραμένει η ίδια, αφού επί της ουσίας, υπογείως «τα εργοστάσια της σοκολάτας» υπονομεύουν κάθε προσπάθεια να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Η πρώτη φορά που το θέμα του δουλεμπορίου παιδιών είδε το φως της δημοσιότητας ήταν το 1998 όταν η UNICEF έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση σύμφωνα με την οποία ιδιοκτήτες φυτειών στην Ακτή του Ελεφαντοστού και της Νιγηρίας, χρησιμοποιούσαν παιδιά ως σκλάβους στις φυτείες τους. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά – σκλάβοι δουλεύουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.  Μαζεύουν τα φυτά, τα τεμαχίζουν, αφαιρούν τους σπόρους του κακάο που αποτελεί το κύριο συστατικό της σοκολάτας, τα  βάζουν σε τσουβάλια και τα μεταφέρουν σε φορτηγά.

Οι ερευνητές, σημείωναν ότι τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς υπό επιτήρηση και τρέφονται με μπανάνες και πολτό καλαμποκιού, ενώ το βράδυ κοιμούνται σε παραπήγματα που βρίσκονται μέσα στο αγρόκτημα.

Σύμφωνα με την UNICEF τα περισσότερα παιδιά προέρχονταν από το Μάλι, το Μπενίν, το Τόγκο και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μόνο στην Ακτή του Ελεφαντοστού, είχαν πουληθεί περισσότερα από 15.000 παιδιά από 9 έως 12 ετών. Δέκα χρόνια μετά, οι εκτιμήσεις της UNICEF, είναι ότι στην Ακτή του Ελεφαντοστού δουλεύουν ως σκλάβοι περισσότερα από 150.000 παιδιά.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για την Εργασία, παιδιά- σκλάβοι δεν δουλεύουν μόνον στις φυτείες κακάο, αλλά και στις καλλιέργειες με βαμβάκι, ζαχαροκάλαμο, καπνό, ρύζι και καφέ.

 Υ.Γ

PHOTO: Έργο του Felix von der Weppen  στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τα παιδιά που δουλεύουν ως σκλάβοι στις φυτείες κακάο.

6 comments on “Πικρή σοκολάτα, ραγισμένες καρδιές

  1. Παράθεμα: Πικρή σοκολάτα, ραγισμένες καρδιές | Γονείς σε Δράση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s