Το «Τσερνομπίλ» του Αμαζονίου

Η ταινία βγήκε την περασμένη εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Βρετανίας και αποκαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά ανθρώπων και περιβάλλοντος που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Ο τίτλος της είναι «Crude» και σημαίνει «αργός», ακατέργαστος… Και ο τίτλος αυτός εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο τον αργό, βασανιστικό θάνατο χιλιάδων κατοίκων του Εκουαδόρ από το «αργό» πετρέλαιο. Η ιστορία είναι συγκλονιστική και αφορά τους κατοίκους του Lago Agrio, τους «Los Afectados» (the affected ones- εκείνοι που έχουν προσβληθεί από νόσο), που βρέθηκαν στο έλεος της Texaco (τώρα Chevron).
Η πόλη τους βρίσκεται στα βάθη του Αμαζονίου και από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 έως και τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, η Texaco, απέρριψε περισσότερα από 18 δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών αποβλήτων χωρίς καμιά επεξεργασία απευθείας στα ρυάκια, τους ποταμούς και τη ζούγκλα. Και ακόμα, περισσότερα από 18 εκατομμύρια γαλόνια αργού – ακατέργαστου πετρελαίου διέρρευσαν όλα αυτά τα χρόνια από τους πετρελαιαγωγούς, ενώ περισσότερα από 235 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάηκαν στην ατμόσφαιρα.
Η απάντηση στην απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή που αφάνισε τους κατοίκους εκτινάσσοντας στα ύψη τα ποσοστά θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου ήταν η κινητοποίησή τους. Πριν από 16 χρόνια 30.000 κάτοικοι κινήθηκαν νομικά έκαναν αγωγή στην Texaco και διεκδικούν αποζημιώσεις μαμούθ. Η δικαστική διαμάχη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και εάν οι κάτοικοι δικαιωθούν η Chevron θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 27,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που θα έχει δοθεί ποτέ στα δικαστικά χρονικά για περιβαλλοντική υπόθεση.

Advertisements

6 comments on “Το «Τσερνομπίλ» του Αμαζονίου

  1. Θά τελειώσει καί τό πετρέλαιο, πού θά πάει? Η εποχή τού πετρελαίου θά παρέλθει όπως παρήλθε καί η εποχή τού χαλκού, η εποχή τού σιδήρου, η λίθινη εποχή, καί άλλες εποχές. Φαντάζομαι οί άνθρωποι τού μέλλοντος θά αναφέρονται στήν εποχή μας ως η εποχή τού πετρελαίου.

    • @Κώστα, τί κρίμα που δεν θα την προλάβουμε… θα σχολιάζουμε, όμως, από άλλους γαλαξίες :))))

    • @in vitro, ναι δίκιο έχεις, απλώς στην Ελλάδα δεν υπήρχε περίπτωση να δώσουν στον Γιώργο κινηματογραφική αίθουσα, παρά μόνον για λίγες μέρες, δυστυχώς…. Η συγκυρία για αυτή την ταινία είναι ότι βγαίνει στις αίθουσες λίγο πριν την δικαστική απόφαση για τις αποζημιώσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s